Ο υπολογιστής μου τρέχει αργά… τι να κάνω για να το διορθώσω; (part 1)

Μερικά βήματα που μπορεί κάποιος χρήστης των Microsoft Windows να κάνει για να  βοηθήσει στην επιτάχυνση του υπολογιστή του ή να βρει γιατί ο υπολογιστής τρέχει αργά. 

 

Ξεκινάμε από τα απλά αλλά όχι πάντοτε εύλογα. :)

 

1. Επανεκκίνηση 

 

Αν ο υπολογιστής σας δεν έχει επανεκκινηθεί πρόσφατα, φροντίστε να κάνετε επανεκκίνηση πριν μετά από οποιαδήποτε από τα παρακάτω βήματα. 

 

 

2. Προγράμματα που «τρέχουν» με την εκκίνηση των windows. (background and startup programs)

 

Μία από τις πιο συχνές αιτίες για ένα αργό υπολογιστή είναι προγράμματα που εκτελούνται στο παρασκήνιο. Κατάργηση ή απενεργοποίηση τέτοιων προγραμμάτων  καθώς και  προγραμμάτων εκκίνησης που ξεκινάνε αυτόματα κάθε φορά.

 

3. Διαγράψτε τα αρχεία temp 

 

Καθώς ένας υπολογιστής εκτελεί προγράμματα, μπαίνει σε ιστοσελίδες, και χρησιμοποιείται σε γενικές γραμμές, πολλά προσωρινά αρχεία αποθηκεύονται στο σκληρό δίσκο. Η διαγραφή αυτών των αρχείων temp μπορεί να βελτιώσει τις επιδόσεις του υπολογιστή. 

 

Πρώτον, σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε το βοηθητικό πρόγραμμα Εκκαθάριση δίσκου των Windows για να διαγράψετε τα προσωρινά αρχεία και άλλα αρχεία που δεν χρειάζονται πλέον για τον υπολογιστή. 

 

Ισως η εκκαθάριση δίσκου δεν μπορέσει να διαγράψει όλα τα αρχεία στον κατάλογο temp. Δεν υπάρχει πρόβλημα όμως,  μπορούμε επίσης να διαγράψουμε τα προσωρινά αρχεία χειροκίνητα ανοίγοντας το μενού Έναρξη και πληκτρολογόντας % temp% στο πεδίο αναζήτησης (στα Windows XP εκεί που λέει Run (Εκτέλεση) ). Πατήστε Enter και ο φάκελος Temp θα πρέπει να ανοίξει. Μπορείτε να διαγράψετε όλα τα αρχεία που βρίσκονται σε αυτόν το φάκελο και αν υπάρχουν αρχεία που είναι σε χρήση τα παραλείπουμε.

Περισσότερα για το καθάρισμα.. εδώ

 

4. Ελεύθερος χώρος στο σκληρό δίσκο 

 

Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει τουλάχιστον 200-500MB (ακόμα καλύτερα 3-4GB) ελεύθερου χώρου στο σκληρό δίσκο. Αυτός ο διαθέσιμος χώρος επιτρέπει στον υπολογιστή να έχει χώρο για το αρχείο μετάθεσης, προσωρινής μνήμης αλλά και για τα προσωρινά αρχεία. 

 

5. Bad sectors, αλλοιωμένος ή κατακερματισμένος σκληρός δίσκος 

 

Τρέξτε την Εξέταση Δίσκων, το chkdsk, ή κάτι αντίστοιχο για να σιγουρευτείτε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τον σκληρό δίσκο σας.

Εκτελέστε το Defrag ώστε να διασφαλιστεί ότι τα δεδομένα σας είναι τοποθετημένα στον δίσκο με τη καλύτερη δυνατή σειρά. 

 

Χρησιμοποιήστε άλλα εργαλεία λογισμικού για να ελέγξετε το σκληρό δίσκο για τυχόν σφάλματα κοιτάζοντας το SMART του δίσκου.