Καθαρός Υπολογιστής
- Category: blog
- Published: Monday, 30 December 2013 22:56
Έχετε το computer σας καθαρό για να σας βγάζει... ασπροπρόσωπους!
Ολα τα μηχανήματα και ειδικά αυτά που ανακυκλώνουν τον αέρα χρειάζονται καθάρισμα για να αποδώσουν καλύτερα ή τα μέγιστα των δυνατοτήτων τους.
Έτσι και ο υπολογιστής δεν εξαιρείται του κανόνα. Μόνο που εδώ έχουμε δύο ειδών καθαρισμούς.
Η πρώτη περίπτωση είναι το καθάρισμα ή ξεκαθάρισμα των άχρηστων αρχείων, φακέλλων και προγραμμάτων που υπάρχουν στον υπολογιστή μας ενώ η δεύτερη έχει να κάνει με το φυσικό καθάρισμα από σκόνες κ.λπ.
Ξεκινώντας από το καθάρισμα των άχρηστων αρχείων του υπολογιστή, όσο αφορά τα windows, κάνουμε μία βόλτα στην "Προσθαφαίρεση προγραμμάτων" στον πίνακα ελέγχου του συστήματος. Εκεί κοιτάμε ένα ένα τα προγράμματα που είναι εγκατεστημένα και αφαιρούμε όσα έχουν μπει με το "ζόρι" ή κατα λάθος ή κάποια που τα χρησιμοποιήσαμε κάποτε αλλά πλέον δεν μας χρειάζονται.
Πολλά άχρηστα αρχεία βρίσκονται επίσης σε φακέλλους "temp" ή "temporary". Εκεί αποθηκεύονται κάποια αρχεία που χρειάστηκαν σε κάποια φάση εγκατάστασης ή εκτέλεσης ενός προγράμματος και πλέον δεν χρειάζονται. Τα windows έχουν τουλάχιστον δύο τέτοιους φακέλλους. Ο πρώτος βρίσκεται μέσα στον φάκελλο windows με όνομα temp ενώ ο δεύτερος είναι λίγο πιο δύσκολος να τον δούμε και βρίσκεται μέσα στο φάκελλο των χρηστών και η διαδρομή είναι κάπως έτσι: C:\Users\ονομα_χρηστη\AppData\Local\Temp , ο φάκελλος AppData είναι κρυφός και αν θέλουμε να τον δούμε πρέπει να έχουμε ενεργοποιήσει την προβολή κρυφών αρχείων και φακέλλων. Φυσικά και στις δύο περιπτώσεις μπαίνουμε μέσα και δεν αφήνουμε τίποτα, εκτός κι αν κάποιο από αυτά τα αρχεία χρησιμοποιείται εκείνη τη στιγμή από το σύστημα οπότε θα μας βγάλει ένα μήνυμα και θα μας πει οτι δεν γίνεται να το σβήσουμε.
Μετά από την αφαίρεση και των προσωρινών αρχείων, καθαρίζουμε το κάδο ανακύκλωσης. Ο κάδος ανακύκλωσης πρέπει να καθαρίζεται συχνά, αφού στην πραγματικότητα δεν είναι χώρος αποθήκευσης. Κατόπιν ξεκινάμε με τους browsers του συστήματος. Ολα τα προγράμματα περιήγησης ιστού (Internet Explorer, Chrome, Safari, Mozilla κλπ) έχουν κάποια επιλογή με την οποία μπορούμε να καθαρίσουμε ιστορικό και προσωρινά αρχεία που κρατάνε σε ένα φάκελλο για να μπορούν να αναπαράγουν σελίδες του internet πιο γρήγορα τις επόμενες φορές που θα τις ανοίξετε.
Internet Explorer : http://support.microsoft.com/kb/260897
Mozilla : https://support.mozilla.org/el/kb/ka8arizontas-thn-proswrinh-mnhmh-toy-firefox
Chrome : https://support.google.com/chrome/answer/95582?hl=en
Safari : https://discussions.apple.com/thread/4448839
Ενα εύχρηστο και καλό πρόγραμμα που κάνει για εσάς την... βρώμικη δουλειά είναι το ccleaner ( https://www.piriform.com/ccleaner ). Θα πρότεινα να το χρησιμοποιήσετε μόνο όσο αφορά το καθάρισμα αρχείων και όχι σε ότι αφορά το registry, εκτός κι αν ξέρετε τι κάνετε.
Η δεύτερη αλλά πολύ σημαντική διαδικασία είναι αυτή του καθαρίσματος του υπολογιστή από σκόνες και βρωμιά που συνήθως επικάθεται με τον καιρό στο εσωτερικό του.
Επειδή χρειάζεται να ανοίξει ο υπολογιστής (σταθερός ή φορητός) η γνώμη μου είναι οτι καλό θα ήταν να το κάνει κάποιος με εμπειρία. Παρ' όλα αυτά η γενική διαδικασία έχει ως εξής:
1. Απενεργοποιήστε και αποσυνδέστε τον υπολογιστή (καλώδια, περιφερειακά κλπ).
2. Αφαιρέστε το περίβλημα του υπολογιστή (κατευθύνσεις πρέπει να υπάρχουν στο εγχειρίδιο του υπολογιστή σας). Συνιστάται να φέρετε τον υπολογιστή σε εξωτερικό σημείο και όχι μέσα στο δωμάτιο/σπίτι/γραφείο σας, γιατί στο επόμενο βήμα θα υπάρχει πολλή σκόνη.
3. Χρησιμοποιήστε αέρα για να καθαρίσετε τη σκόνη από τα ανοίγματα εξαερισμού καθώς και τους ανεμιστήρες που υπάρχουν μέσα στον υπολογιστή. Αέρας σε πίεση υπάρχει στο εμπόριο αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κάποιο φυσητήρα αλλά όχι από κομπρεσερ, σαν αυτά που έχουν τα βενζινάδικα πχ, γιατί μαζί με τον αέρα ψεκάζουν και νερό. Φυσάτε πάντα με σύντομες ριπές αέρα και προσέχετε να μην γυρνάνε πάρα πολύ οι ανεμιστήρες. Καθαρίζετε όλη τη μητρική, τις ψύκτρες και γενικά όλο το κουτί. Αν η σκόνη έχει κολλήσει καλό θα είναι να χρησιμοποιήσετε ένα πινέλο πριν φυσήξετε ώστε να μπορεί να φύγει εύκολα με τον αέρα. Προσπαθήστε να αποφύγετε οποιαδήποτε άμεση φυσική επαφή με οποιαδήποτε κυκλώματα στον υπολογιστή.
4. Βάλτε το καπάκι του υπολογιστή στη θέση του και τοποθετήστε τον όπως ήταν αρχικά.
5. Καθαρίστε με ένα πανί νοτισμένο το πληκτρολόγιο και το ποντίκι. Το πληκτρολόγιο μπορείτε να το γυρίσετε ανάποδα και με απαλά χτυπήματα να αφαιρέσετε σκουπιδάκια που έχουν εισχωρήσει μέσα στα πλήκτρα.
6. Για την οθόνη σας χρησιμοποιείστε ένα καθαρό βαμβακερό πανί το οποίο είναι ελαφρά νοτισμένο με νερό. Δεν πιέζουμε πολύ την επιφάνεια της οθόνης αλλά κάνουμε απαλές κινήσεις ώστε να μην της κάνουμε ζημιά.