Συντήρηση υπολογιστή

Έχετε ψήσει ποτέ τον επεξεργαστή σας επειδή η ψήκτρα του ή ο ανεμιστήρας δεν λειτουργούσαν σωστά? Έχετε χάσει ποτέ πολύτιμα δεδομένα από τον σκληρό σας δίσκο ο οποίος σας "άφησε" ένα πρωί στα καλά καθούμενα? Έχετε ποτέ χαλάσει 5-6 ώρες προσπαθώντας να αφαιρέσετε έναν ιό από το σύστημά σας?

Αν ναι, έχετε πάρει ένα πολύ σημαντικό μάθημα για το τι σημαίνει να έχεις έναν υπολογιστή βελτιστοποιημένο και καθαρό (με ή χωρίς εισαγωγικά).

 

Η λογική της ιατρικής που λέει οτι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, είναι αυτό που πρέπει να ακολουθούμε και στους υπολογιστές μας. Παρακάτω θα εξηγήσουμε μερικά απλά βήματα για να έχουμε πάντα τον υπολογιστή μας σε "φόρμα".

 

 

1. Backup - Backup - και πάλι backup...

 

Με τον όρο backup εννοούμε την δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των δεδομένων μας. Ίσως το πιο σημαντικό πλέον για έναν κάτοχο υπολογιστή είναι η δημιουργία αντιγράφων και η ασφαλή αποθήκευση όλων των δεδομένων του σε κάποιο εξωτερικό μέσο αποθήκευσης.

Κάποτε η μεγαλύτερη ζημιά που θα μπορούσε να πάθει κάποιος όσο αφορά τον υπολογιστή του, ήταν κάτι που έχει να κάνει με το υλικό (μητρική, επεξεργαστής κλπ). Τώρα πλέον, η μεγαλύτερη ζημιά είναι να χάσεις δεδομένα και πληροφορίες από τον υπολογιστή σου τα οποία πολλές φορές είναι και αδύνατο να τα ξαναβρείς.

 

Δυστυχώς δεν είναι τόσο σπάνιο το φαινόμενο ενός κατεστραμένου σκληρού δίσκου, οπότε ποτέ μην αφήνετε στην τύχη τους τα δεδομένα σας. Αντίγραφα.. συχνά και μερικές φορές, πολλά. Με ποιους τρόπους? υπάρχουν πάρα πολλά προγράμματα που είναι φτιαγμένα για να κάνουν backup, αλλά υπάρχουν και πολύ πιο απλοί τρόποι όπως είναι η απλή αντιγραφή των αρχείων σας σε ένα εξωτερικό δίσκο ή ένα usb stick. Ανάλογα το είδος των αρχείων ή των ρυθμίσεων που χρειάζεται να αποθηκευτούν χρησιμοποιούμε και ανάλογα προγράμματα.

 

Σας δίνω δύο link με ελεύθερα προγράμματα και επί πληρωμή, αναλόγως τι χρειάζεστε:

 

free backup programs

http://www.techradar.com/news/software/applications/best-free-backup-software-11-programs-we-recommend-1137924

 

comercial backup programs

http://data-backup-software-review.toptenreviews.com/

 

Πάντα να θυμάστε όμως... τα λειτουργικά συστήματα πλέον έχουν από μόνα τους ενσωματωμένες λειτουργίες για backup και επίσης πάντα υπάρχει η δυνατότητα να κάνουμε αντιγραφή των αρχείων μας σε εξωτερικό μέσο...

 

Ξεκινήστε!!!