Βελτιστοποίηση Συστημάτων
Ένας καινούργιος υπολογιστής μπορεί να είναι πολύ γρήγορος και άνετος στην χρήση του. Όσο όμως γρήγοροι ή εντυπωσιακοί και αν είναι οι υπολογιστές όταν είναι καινούριοι, όσο περνάει ο καιρός, οι ταχύτητές τους αρχίζουν να μειώνονται...
Ενας υπολογιστής τελευταίας τεχνολογίας που αγοράσετε πριν από ένα χρόνο μπορεί πλέον να μην αποδίδει όπως στην αρχή, μετά από την εγκατάσταση και απεγκατάσταση προγραμμάτων, λογισμικού προστασίας από προγράμματα κατασκοπίας και εργαλείων προστασίας από ιούς, αλλά φυσικά και από τη λήψη πάρα πολλών άχρηστων αρχείων και στοιχείων από το Internet. Η μείωση της ταχύτητας συνήθως γίνεται σταδιακά που δεν θα το αντιληφθείτε καν, μέχρι να έρθει μια μέρα που θα προσπαθείτε να ανοίξετε ένα πρόγραμμα, ένα αρχείο ή να μπείτε στην αγαπημένη σας σελίδα στο internet και θα αναρωτηθείτε "Τι έπαθε και κολλάει όλη την ώρα;"
Όποια και αν είναι η αιτία, υπάρχουν τρόποι να επιταχύνετε τον υπολογιστή σας και να βελτιώσετε τις επιδόσεις του, ακόμα και χωρίς να χρειαστεί να αναβαθμίσετε κάποιο κομμάτι hardware.
Εκτός από το tuneup όμως υπάρχει και η δυνατότητα του overclocking (υπερσυγχρονισμός). Overclocking είναι η διαδικασία που κάνουμε σε ένα υπολογιστή ή σε ένα επιμέρους στοιχείο του για να λειτουργεί ταχύτερα από τη συχνότητα ρολογιού η οποία καθορίζεται από τον κατασκευαστή, με την τροποποίηση των παραμέτρων του συστήματος (εξ ου και το όνομα "overclocking").
Με αυτό τον τρόπο, μπορούμε να έχουμε επιδόσεις αντίστοιχες με ενός γρηγορότερου και ακριβότερου επεξεργαστή. Αν πχ κάνουμε overclock τον επεξεργαστή μας κατά 15% (πχ από τα 3,2 GHz στα 3,7GHz), θα έχει θεωρητικά 15% καλύτερες επιδόσεις (στην πράξη λίγο λιγότερο).
Οι πιο απαιτητικές εργασίες στον υπολογιστή είναι οπωσδήποτε τα παιχνίδια, και ταυτόχρονα οι gamers έχουν συνήθως μικρότερο budget. Άρα, το overclock είναι μια καλή λύση για να αυξήσουμε την ταχύτητα του επεξεργαστή, της κάρτας γραφικών ή της μνήμης με ελάχιστο κόστος.