Ο υπολογιστής μου τρέχει αργά… τι να κάνω για να το διορθώσω; (part 3)

Ο υπολογιστής μου τρέχει αργά… τι να κάνω για να το διορθώσω;  (part3)

 

Το τρίτο μέρος έχει να κάνει περισσότερο με το υλικό του υπολογιστή σας (hardware)

 

12. Αναβάθμιση μνήμης

 Αν η μνήμη του υπολογιστή παραμένει η ίδια για πάνω από δύο χρόνια, μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε περισσότερη μνήμη. Σήμερα, προτείνουμε οι υπολογιστές να έχουν τουλάχιστον 3-4GB μνήμης (RAM) για σύστημα 32-bit και 4-8GB για ένα σύστημα 64-bit. Επειδή πλέον τα προγράμματα που χρησιμοποιούμε συνήθως έχουν αυξήσει τις απαιτήσεις τους σε μνήμη RAM  όταν ο υπολογιστής δεν έχει αρκετή μνήμη αναγκάζεται να χρησιμοποιεί τον σκληρό δίσκο σαν προσωρινή μνήμη, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την καθυστέρηση του συστήματος.

 

13. Σκληρός δίσκος

 Ένα από τα μεγαλύτερα σημεία συμφόρησης ενός υπολογιστή είναι η μονάδα σκληρού δίσκου. Για όποιον λοιπόν έχει έναν αργό υπολογιστή ή απλά ψάχνει για κάτι που μπορεί να αλλάξει για την αναβάθμιση του υπολογιστή και για να βελτιώσει τη συνολική απόδοση του συστήματος, η αναβάθμιση από ένα παραδοσιακό σκληρό δίσκο σε έναν Solid State Drive (SSD) θα βελτιώσει σημαντικά τη συνολική απόδοση με σχετικά χαμηλό κόστος.

 

14. Υπερθέρμανση του υπολογιστή.

 Βεβαιωθείτε ότι ο υπολογιστής και ο επεξεργαστής σας δεν υπερθερμένονται. Η υπερβολική θερμότητα μπορεί να προκαλέσει μια σημαντική μείωση στην απόδοση του υπολογιστή, επειδή οι περισσότεροι επεξεργαστές μπορούν πλέον να μειώσουν αυτόματα την ταχύτητά τους, ώστε να αντισταθμιστεί η υπερβολική θέρμανση.

 

Σκόνη, βρωμιά, και τρίχες που κυκλοφορούν στον αέρα, απορροφώνται από την μονάδα του υπολογιστή και στέκονται στα σημεία που είναι υπεύθηνα για την ψύξη του. Βεβαιωθείτε ότι ο υπολογιστής σας είναι καθαρός και ο αέρας που παρέχουν οι ανεμιστήρες δεν εμποδίζεται από στρώματα σκόνης κλπ.

 Περισσότερα για τον καθαρισμό του υπολογιστή σας.

 

 15. Format

 Εάν καμία από τις παραπάνω λύσεις δεν επιλύσει τα προβλήματά σας, μια άλλη επιλογή είναι να επανεγκαταστήσετε τα Windows (πάντα παίρνουμε ένα καλό backup).

Η διαγραφή των πάντων και ξεκινώντας από την αρχή μπορεί να αυξήσει την απόδοση του υπολογιστή αφού απαλλασσόμαστε από το παλιό λογισμικό, από παλιούς drivers αλλά και από απομεινάρια εγκαταστάσεων και πληροφοριών στο μητρώο των windows.

 

16. Αλλα θέματα Hardware

 Τέλος, αν ο υπολογιστής σας εξακολουθεί να είναι πιο αργός από το κανονικό ακόμα και μετά την επανεγκατάσταση του λειτουργικού είναι πιθανό ότι το σύστημά σας  αντιμετωπίζει ένα σοβαρότερο ζήτημα συναφές με το υλικό. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένας προβληματικός σκληρός δίσκος, CPU, RAM, μητρική πλακέτα, ή άλλο υλικό.

 

17. Πάλιωσε

 Αν ο υπολογιστής σας είναι μεγαλύτερος των πέντε-έξι ετών, τότε η ηλικία του υπολογιστή θα μπορούσε να είναι η αιτία της αργής απόδοσης. Επειδή συνήθως όλα τα προγράμματα (software) που χρησιμοποιούμε δεν παραμένουν τα ίδια όπως πρν από 5-6 χρόνια σε αντίθεση με το υλικό του υπολογιστή (hardware), είναι πιθανό  παλαιότεροι υπολογιστές να μην είναι σε θέση να τρέξουν τα νέα προγράμματα. Αν ο υπολογιστής σας είναι μεγαλύτερος από 5-6 χρονών, εμείς προτείνουμε την αγορά ενός νέου υπολογιστή ειδικά εάν όλες οι παραπάνω επιλογές δεν λειτουργούν για να επιταχύνθεί ο υπολογιστής σας και να του δώσετε ακόμα 1-2 έτη ζωής.