Δώστε ζωή στο παλιό σας laptop χωρίς μεγάλο κόστος.

Έχεις ένα φορητό υπολογιστή… κάνει τη δουλειά του μεν αλλά σε δυσκολεύει. Eχουν περάσει 4-5 χρόνια από τότε που τον πήρες και πλέον δεν τα βγάζει εύκολα πέρα με τις απαιτήσεις των νέων εφαρμογών. Θέλει αλλαγή αλλά οι εποχές είναι δύσκολες. Τι κάνεις? …αναβάθμιση.  Υπάρχουν δύο τουλάχιστον σημεία που μπορούμε να επέμβουμε και να κάνουμε τον παλιό φορητό αρκετά πιο γρήγορο. Έτσι αναβάλλουμε την αγορά ενός καινούργιου για 2-3 ακόμα χρόνια.

Οι δύο αλλαγές που μπορούν να γίνουν είναι :

  1. Σκληρός Δίσκος
  2. Μνήμη 

Μπορεί να αλλαχτεί το ένα ή και τα δύο μαζί για ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα.

Πάμε να τα δούμε λίγο πιο αναλυτικά.

 

1. Αναβάθμιση σκληρού δίσκου σε SSD 

Αν μπορούμε να κάνουμε μόνο μία αλλαγή στο laptop τότε η αλλαγή του δίσκου σε έναν SSD δίσκο είναι αυτή που θα δώσει και την μεγαλύτερη ταχύτητα σε πραγματικές συνθήκες. Τα περισσότερα laptops έχουν συνηθισμένους δίσκους 5400 στροφών ή το πολύ 7200 στροφών. Κάθε φορά που ανοίγετε μία εφαρμογή στον υπολογιστή σας σπαταλάτε αρκετά δευτερόλεπτα (στην καλύτερη περίπτωση) μέχρι να ανοίξει απλά η εφαρμογή. Αν υπάρχει εγκατεστημένο και antivirus τότε η αναμονή είναι μεγαλύτερη. Αλλάζοντας τον σκληρό δίσκο αυτή η αναμονή μειώνεται έως και 10-12 φορές.

Σε τεστ που έχω κάνει προσωπικά έχω δει φορητούς υπολογιστές 4ετίας ή 5ετίας να αυξάνουν την ταχύτητά τους από +50% έως και +300% με ένα μέσο όρο στο +85% όσο αφορά εργασίες γραφείου (office, internet, mail).

Το κόστος ενός τέτοιου δίσκου με μία χωρητικότητα της τάξης των 120gb είναι περίπου 70€ αυτές τις μέρες (σχεδόν τα μισά από όσα θα πληρώνατε πριν ένα χρόνο). Το μειονέκτημα εδώ είναι ότι έχετε περιορισμένο χώρο σε δίσκο σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς σκληρούς οι οποίοι είναι 500 και 1000gb, αλλά αυτό λύνεται στις περισσότερες περιπτώσεις με ένα εξωτερικό δίσκο. Επίσης  έχετε στο νου σας ότι η αλλαγή του δίσκου προϋποθέτει και εγκατάσταση του λειτουργικού από την αρχή.

 

2. Προσθέστε περισσότερη μνήμη RAM 

Ένα word, ένα mail και ένα fb… κι όμως αν έχεις 1GB RAM και ανοίξεις αυτά τα λίγα στο παλιό φορητό… «γονάτισε». Οτιδήποτε άλλο θελήσεις να ανοίξεις μετά θα πρέπει να χρησιμοποιήσει χώρο από το σκληρό δίσκο στη θέση της μνήμης που δεν έχει. Το αποτέλεσμα… απλά τραγικό. 

Οι περισσότεροι φορητοί 3 εώς 5 ετών έρχονται με μνήμη από 1 έως το πολύ 4 gb. Εάν είσαι στην κατηγορία των 4GB τότε είσαι καλά και θα μπορούσες να αναβαθμίσεις έως τα 8 αν το σύστημά σου το υποστηρίζει (64bit). Σε διαφορετική περίπτωση η καλύτερη λύση είναι να προσθέσεις μνήμη RAM στο σύστημα.

Δεδομένου ότι οι περισσότεροι φορητοί υπολογιστές έχουν μόνο δύο υποδοχές για RAM και έρχονται και με τις δύο ήδη πιασμένες, θα πρέπει πιθανώς να αφαιρεθούν οι υπάρχουσες RAM. Ωστόσο, αν υπάρχει μια ελεύθερη υποδοχή, το κόστος μιας 4GB DIMM είναι περίπου 35 εώς 50€ ανάλογα με τον τύπο που δέχεται το μηχάνημα. 

Εδώ η αύξηση της ταχύτητας ήταν περίπου 30% - 100% ανάλογα με το πόσο «βαριές» ήταν οι εφαρμογές και πόσο μεγάλα αρχεία επεξεργαζόντουσαν.